İSHİB’de Müjdat Sezer yeniden seçildi

0
1797

Listesinin tamamınayakınını koruyan Müjdat Sezer, tek liste ile girdiği seçimlerde, oybirliği ileyeniden başkan seçildi.

Son dört yıl içinde suürünlerinde gözde pazar Japonya’ya kanatlı ihracatının da başladığını belirtenSezer Çin pazarında ise su ürünleri, kanatlı mamuller ve süt ürünleri ihracatizinlerinin açıldığını söyledi.

Sezer, su ürünlerindelider olduğumuz Avrupa Birliği’ne kanatlı ve süt ürünlerinde engellerinolduğunu hatırlatarak, AB pazarına girmemiz halinde sektör ihracatının kısasürede 4 milyar doların üzerine çıkacağını sözlerine ekledi.

İSHİB YönetimKurulu Başkanı Müjdat Sezer
İSHİB YönetimKurulu Başkanı Müjdat Sezer

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği mevcutBaşkan Müjdat Sezer ile “devam” dedi. Tek liste ile girilen seçimlerde2002-2018 dönemleri arasında İSHİB Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan. Geçtiğimizdönemde de Sezer’in başkan yardımcılığı ile birlikte TİM Sektör KonseyiBaşkanlığı görevini üstlenen Ahmet Tuncay Sagun, yerini Oğulcan Kemal Sagun’abırakırken, Geçtiğimiz dönem yönetim kurulu listesinde bulunan ve işlerininyoğunluğu nedeniyle bu yıl affını isteyen Bu Piliç temsilcisi Onur Özkol’unyerine ise yine tavukçuluk sektöründen Karakaşlar Tavukçuluk ve Yem Sanayi temsilcisi Rengin Karakaşlar listedeyer aldı. Böylece İSHİB yönetimindeki kadın üye sayısı da ikiye yükselmiş oldu.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapanİSHİB Başkanı Müjdat Sezer, “Göreve geldiğimiz2018 yılı başında 2 milyar 260 milyon olan su ürünleri ve hayvansal mamullerihracatımız, 2021 yılı sonu itibari ile 3 milyar 400 milyona yükseldi. İSHİBolarak ise 2018 yılı başında 662 milyon olan ihracatımız 2021 yılı sonu itibariile 924 milyona ulaştı. 1 Mart 2021-28 Şubat 2022 tarihlerini kapsayan son 12aylık dönemde ise sektör ihracatı 2 milyar 457 milyon dolar olarak gerçekleşti”diye konuştu.

İSHİB YönetimKurulu - Soldan sağa: Faruk Kemal Babila, Mustafa Alper Şölen, Vehbi Merzeci, ÖmürOral, Rengin Karakaşlar, Müjdat Sezer, Firdevs Külekçioğlu, Oğulcan KemalSagun, Nerdin Alp, Teoman Durukan, Ahmet Kaan
İSHİB YönetimKurulu – Soldan sağa: Faruk Kemal Babila, Mustafa Alper Şölen, Vehbi Merzeci, ÖmürOral, Rengin Karakaşlar, Müjdat Sezer, Firdevs Külekçioğlu, Oğulcan KemalSagun, Nerdin Alp, Teoman Durukan, Ahmet Kaan

Altsektörler hakkında da bilgi veren Müjdat Sezer, Türkiye genelinde 2018 yılında582 milyon dolar olan su ürünleri ihracatının 2021 yılı sonunda 1 milyar 401milyon dolara çıktığını belirterek aynı dönemde, beyaz et ihracatının 554milyon dolardan 861 milyon dolara, yumurta ihracatının 406 milyon dolardan 428milyon dolara, süt ürünleri ihracatının 307 milyon dolardan 439 milyon dolarave et ürünleri ihracatının da 81 milyon dolardan 143 milyon dolara yükseldiğinibildirdi.

Sektördeihracat birim fiyatı artıyor

İSHİBBaşkanı Müjdat Sezer son dönemlerde katma değerli ürünlere ilginin arttığını belirterek,bunun da ihracat fiyatlarına yansıdığını söyledi. Son 12 aylık dönemde kırmızıet ve bal dışındaki ürünlerde kilogram başına ihracat birim fiyatındaki yükselişedikkat Sezer, “2020 yılında su ürünlerinde 5,34 dolar olan ihracat birim fiyatı,2021 yılında 6 dolara çıktı. Aynı dönemde beyaz et birim fiyatı 1,07 dolardan1,47 dolara, Yumurta birim fiyatı 1,29 dolardan 1,79 dolara, süt ürünleri birimfiyatı da 1,73 dolardan 2,25 dolara yükselirken, kırmızı et birim fiyatı 3,19dolardan 2,98 dolara, bal ihracatındaki birim fiyatı da 4,25 dolardan 2,87dolara geriledi. Sektörün ortalaması ise 2,01 dolardan 2,46 dolar seviyelerine geldi.”diye konuştu.

Japonyave Çin pazarına girdik, AB açılırsa ihracat 4 milyar doları aşar

Sondört yıl içinde sektör açısından olumlu gelişmelerin yaşandığına açıklayan MüjdatSezer, bu iki pazara daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti. Sezer, “Suürünlerinde AB’den sonra en önemli pazarlarımız arasında yer alan Japonya’yabir süredir kanatlı ürünleri de ihraç ediyoruz. Rakamlarımız her yıl artıyor.Öte yandan Çin’ekanatlı ürünleri ihracat izni açıldı, bekleyen birkaç aşama var, suürünlerindeki pek çok ürünü de artık Çin’e ihraç edebiliyoruz. Kısa bir süreönce yine Çin’e süt ürünleri ihracatımızın önü açıldı ve süt ürünlerisektörümüz çok kısa bir zamanda çok ciddi bir ihracat artışına imza attı. Uluslararasırekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi projesi (UR-GE) kapsamında Çin’eve Japonya’ya sanal ticaret heyetlerinin düzenlenmesi için çalışmalarımızısürdürüyoruz. Bununla birlikte önümüzdeki en önemli hedefimiz, ülkemizce hemcoğrafi yakınlık hem pazarın gücü açısından çok önemli bir pazar olan AvrupaBirliği. Su ürünlerinde lider konumunda olduğumuz AB pazarına kanatlı ürünleriihracatının da açılması için sadece sektörün çabası yeterli değil. Tarım veOrman Bakanlığımız ile sektörün el ele vererek, yoğun mesai harcaması gerekli. Bunubaşardığımız takdirde çok kısa sürede sektörün ihracatı 4 milyar dolarınüzerine çıkacaktır.”

Yönetim Kurulu’nda kadın üye sayısı ikiye yükseldi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde geçtiğimizdönem tek kadın üye olan Firdevs Külekçioğlu yeni dönemde de görevine devamederken, Rengin Karakaşlar’ınseçilmesiyle kadın üye sayısı ikiye yükseldi. Birlikyönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Başkan Müjdat Sezer (Hastavuk Gıda), Oğulcan Kemal Sagun (Kemal Balıkçılık),Ahmet Kaan (Kaanlar Gıda), Vehbi Merzeci (Orvesa Gıda), Nerdin Alp (Banvit),Teoman Durukan (Rella Gıda Sanayi), Firdevs Külekçioğlu, (TSM Deniz Ürünleri),Faruk Kemal Babila (Liman Entegre), Ömür Oral (Orallar Zirai Ürünleri), MustafaAlper Şölen (Akşeker Tarım), Rengin Karakaşlar (Karakaşlar Tavukçuluk ve YemSanayi). Oğulcan Kemal Sagun ve Ömür Oral ayrıca delege olarak İSHİB’i TİM’de temsil edecekler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz