Karakuş:’’Et ve süt fiyatlarındaki artışların yemle ilgisi yok’’

0
23

 

Ülkü Karakuş:’’Et ve süt fiyatlarındaki artışların yemle ilgisi yok’’

TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş, hayvan envanterindeki düşüşe dikkat çekti. Karakuş, yemde fiyat artışının 2023’te genel enflasyonun çok altında, yüzde 35’te kaldığını söyledi.

Karakuş:’'Et ve süt fiyatlarındaki artışların yemle ilgisi yok’’TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş, hayvan envanterindeki düşüşe dikkat çekti. Karakuş, yemde fiyat artışının 2023’te genel enflasyonun çok altında, yüzde 35’te kaldığını söyledi ve yem unsurunun et ve süt fiyatlarının artışlarında etkili olduğu iddiasının son dönemde yaşanan yükselişle ilgisinin bulunmadığının ortaya çıktığını sözlerinde ifade etti.

Ülkü Karakuş, daha önceleri yem fiyatının et ve süt fiyatları üzerinde etkili olduğu iddia edildiğini, ancak son dönemde yaşanan artışlarla bunun yemle ilgisinin olmadığının ortaya çıktığını sözlerinde aktarırken, 2023 yılında sektörleri açısından talep düşüklüğüne bağlı olarak yem üretimlerindeki durgun seyir yem hammadde talebini de azalttığını sözlerinde ifade etti.

Karakuş, hayvan materyalindeki eksikliğinden dolayı et krizinin yaşandığını bildirirken, ‘’Son yıllarda hayvan kesiminin çok olduğunu, bunun da süt ve ette bir miktar açığa yol açtı. Hayvan açığından dolayı 30 ila 35 bin liralık hayvan materyali 120 bin liraya kadar yükseldi’’ diye konuştu.

Hayvan yeminin fiyat artışlarıyla ilgisi yok..

Karakuş, son dönemde hayvan yeminin fiyat artışlarıyla ilgisinin olmadığının ortaya çıktığına vurgu yaparken, yemde ertelenmiş fiyat artışlarının olmasına rağmen, fiyatlarda ciddi bir değişikliğin beklenmediğini de ifade etti.

Karakuş, su anda yem fabrikalarında stoklarının yüksek olduğunu belirtirken ‘’Üreticide mal var ama fiyatlar da geride. Hayvan varlığının da az olmasından dolayı düşük gidiyor. Kaba yemde ise kaliteli yem silajlık, kuru ot ve yoncada sorunu var’’ dedi ve Türkiye’nin 2023 yılı karma yem ihracatının ise yaklaşık 500 bin tona karşılık 279 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve bir önceki yıla göre yüzde 23,1 düşüş gösterdiğine dikkat çekti.

Yem üretimlerindeki durgun seyir yem ham madde talebini azalttı

2023’te bitkisel ve hayvansal üretim tüm zorluklara rağmen karma yem sanayinin desteklemeleriyle, karma yemlerde sürdürülebilir üretimin devam ettirmeye çalışıldığını tığını söyleyen KARAKUŞ,sanayisinin ağırlıkla hububatlar ve yağlı tohumlar ile bunların yan ürünlerinin piyasa durumları ile hayvansal ürünlere yönelik talep değişimlerinden etkilendiğini sözlerinde ifade etti.Karakuş:’'Et ve süt fiyatlarındaki artışların yemle ilgisi yok’’
Karakuş, geçen yıl yapılan hububat ithalatı ve ülke içindeki yüksek rekoltelerin Türkiye’de hububat bolluğuna yol açtığına dikkat çekerken ‘’Sektörümüz açısından talep düşüklüğüne bağlı olarak yem üretimlerindeki durgun seyir yem hammadde talebini azalttı.

Bunun etkisiyle Ağustos 2023 itibariyle TMO stoklarının boşaltılması ve yeni alımlara yer açılması amacıyla makarnalık buğday ve mısır ihracatı yapılmaya başlandı. Mısır ihracatı yıl sonunda 2,3 milyon ton civarında gerçekleşti. Yem sanayimizin kullandığı önemli hammaddelerden olan kepeklerde ise 2023 yılında istikrarlı bir piyasa oluşmadı’’ ifadelerinde bulundu.

Hububat fiyatlarının nispeten dengeli 

2023’te arz fazlası ve talep düşüklüğü nedeniyle aralık ayı hariç hububat fiyatlarının nispeten dengeli seyrettiğini aktaran Ülkü Karakuş, döviz kurlarındaki artışlara bağlı olarak yağlı tohum küspelerinde fiyat artışlarının olduğu, yüksek enflasyon nedeniyle iç piyasada hayvansal ürünlere yönelik talebin düşük seyrettiği bir yıl yaşandığına dikkat çekti.

Karakuş, ‘’Fiyat artışları enflasyon oranı altında seyretti, karma yem sanayisi talep düşüklüğü nedeniyle 2023 yılını son aylar hariç durgun bir şekilde geçirdi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen son aylardaki hareketliliğin de etkisiyle karma yem üretimimiz 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 3 artış ile 27,9 milyon tona ulaştı’’diyede konuştu

Kredi maliyetlerindeki artışlar yem sanayisini ve hayvansal üretimi  olumsuz etkiliyor..

2024 yılı beklentilerine değinen Karakuş, ülkelerin enflasyonla mücadele kapsamında uyguladıkları faiz artırmaya yönelik para politikalarının da etkisiyle küresel anlamda bir resesyon riski olduğunu söyledi

Karakuş ayrıca, ‘’Artan üretimlere karşın taleplerde ise önemli bir artış beklenmiyor. Benzer şekilde bu yıl için ülkemizde de kredi maliyetlerindeki artışların yem sanayisinde ve hayvansal üretimde yeni yatırımları olumsuz etkileyeceğini, nakit akışlarında sorunlara yol açacağını bekliyoruz.

Ülkemizde hububat ekilişlerinde ve yağışlarda sorun olmadığı bildiriliyor. Bunun etkisiyle hububat rekoltelerinde artışlar bekleniyor. Durgun talebin etkisiyle dünya yem hammadde fiyatlarında önemli artışların olmayacağı, ancak yüksek seyreden döviz kurları nedeniyle bu ürünlerin ihtiyaç halinde ülkemize ithal edilmesinin yüksek maliyetlere neden olması bekleniyor.

Yine önümüzdeki sezonda özel sektördeki finansal sorunların hububat alımlarını düşüreceğini, bu durumun ortaya çıkaracağı olumsuzlukları engellemek, yerli üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla TMO’nun aktif rol oynamaya devam edeceğini öngörüyoruz’’ açıklamalarında da bulundu.


 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz