Kasaplık hayvan ithalatında özel sektör iddiasına açıklama!

0
101

Tarım ve Orman Bakanlığı, kasaplık hayvan ithalatının seçimlerden sonra özel sektöre de açılacağına yönelik çalışma yapıldığı yönündeki haberle ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre de açılması yönünde bir çalışma yapılmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Bakanlığın özel sektöre kesimlik hayvan ithalatı izin verileceğine dair bir çalışmasının bulunmadığı belirtilerek, “Mevzuatımıza göre kırmızı et piyasasının düzenlenmesi ve fiyatlarda denge sağlanması görevi sadece Et ve Süt Kurumuna verilmiştir.

Üretici maliyetleri ve tüketici memnuniyeti temelinde gerek görülen hallerde regülasyon faaliyeti Et ve Süt Kurumu tarafından sürdürülecek olup, özel sektöre kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı için izin verilmesi söz konusu değildir” denildi.

KİRİŞÇİ YENİDEN BAKANLIK MI BEKLİYOR?

Son bir hafta içinde Bakan Kirişçi’nin birçok televizyon kanalına çıkarak iflas etmiş tarım politikaları ile ilgili olumlu bir algı oluşturmaya çalışması dikkat çekerken, Kirişçi’nin kendisini ön plana çıkarmak için yaptığı bu piar çalışması, ‘Yeniden Bakan olmak istiyor’ şeklinde değerlendiriliyor. Kirişçi’nin, bu piar çalışması sırasında Milli Gazete’nin kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre de açılacağına yönelik haberinden aşırı derecede rahatsız olduğu kaydedilirken, kamuoyuna hızlı bir şekilde açıklama yapma ihtiyacının da bundan kaynaklandığı ifade ediliyor.

 

3 bin 618 küçükbaş hayvan dağıtımı

Depremzedelere bedelsiz 43 bin 618 küçükbaş hayvan dağıtımı başladı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ilk etapta küçükbaş hayvanları telef olan yetiştiriciler olmak üzere, bedelsiz hayvan dağıtımı yapıldı.

6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca çalışmalar yürütüldü.

Bu kapsamda tespiti tamamlanan 43 bin 618 küçükbaş hayvanın dağıtımına yönelik işlemler bugün itibarıyla başlatılıyor. Küçükbaş hayvan temini için 341 milyon TL bütçe İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine aktarıldı. Bu yerlerde çiftçilik faaliyetinde bulunan vatandaşlara telef olan büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve arılı kovanları, deprem bölgesinde kırsalın yeniden ayağa kaldırılması ve hayvansal üretimin devamlılığının sağlanması amacıyla 12 Mart 2023 tarihli ve 135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ayni olarak karşılanıyor.

Kararname kapsamında, çiftçilerin telef olan hayvanları, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM işletmelerinden sağlanan aynı ırktan hayvanlar ile bir defaya mahsus olmak üzere bedelsiz karşılanacak.

Bunun için telef olan hayvanın TÜRKVET’te kaydının bulunması ve il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespitinin yapılmış olması gerekiyor. Depremzede çiftçilerin telef olan hayvanı/hayvanları için ayrıca bir müracaatta bulunması gerekmiyor.

Dağıtım, öncelikle gerekli barınma ve altyapıya sahip olan yetiştiriciler için küçükbaş hayvanlardan başlamak üzere, Bakanlık koordinasyonunda yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak. Büyükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovanların teslimine ise tespit çalışmalarının tamamlanması sonrasında ivedilikle başlanacak.

Bu ayni destekten yararlanan yetiştiricilerin teslim aldığı hayvanlarını 2 yıl süresince mücbir sebepler dışında satması, devretmesi veya başka amaçlarla kullanması mümkün olmayacak. Depremzede çiftçinin vefatı halinde hayvanlar, mirasçılarına verilecek. Aynı şartlar mirasçılar için de geçerli olacak.

BAKAN KİRİŞCİ: DEPREMZEDE YETİŞTİRİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci afet bölgesinde kırsalın yeniden ayağa kaldırılmasının ilk öncelikleri arasında bulunduğunu belirterek, “Bölgedeki hayvansal üretimin devamlılığı ve kırsalda ekonomik canlılığın yeniden sağlanması için telef olan hayvanların ayni olarak verilmesi büyük önem arz ediyor” dedi.

Ülkedeki hayvansal üretimin yüzde 17’sinin deprem afetinden etkilenen illerde gerçekleştiğini anımsatan Kirişci, “Sayın Cumhurbaşkanımız, telef olan hayvanların bedelsiz karşılanacağını ifade etmişlerdi. Biz de Bakanlık olarak hasar tespit çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Bu kapsamda söz verdiğimiz gibi depremzede yetiştiricilerimiz için bedelsiz hayvan telafilerine ilk etapta küçükbaş hayvanlar olmak üzere bugünden itibaren başlıyoruz. Diğer hayvanların telafisi de en kısa sürede tamamlanacak. Ayrıca depremden zarar gören balıkçı gemisi sahiplerine ve su ürünleri yetiştiricilerimize de yıl içerisinde yaklaşık 53 milyon TL nakdi desteklemede bulunacağız. Eli öpülesi çiftçilerimizin, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz