Kesimlik hayvan kalmadı

0
12443

GÜNDEM

Etteki fiyat ‘küçük bir sıkıntı’ deniliyor ANCAK,

“Kesilecek Anaç Hayvan da Kalmadı..”

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Kesilecek anaç hayvan da kalmadı. Fiyat artışı sürecek” dedi.
Ömer Bolat, “Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu. Kesime daha az hayvan gönderilince orada bir küçük sıkıntı oldu” dedi.
Kesimlik hayvan kalmadıArtan et fiyatlarını durdurmak için anaç hayvanların kesime gönderilmesi üzerine üreticileriden uyarı geldi. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Kesilecek anaç hayvan da kalmadı. Fiyat artışı sürecek” dedi.
Et, süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışına devam..
Dolardaki artışla birlikte et, süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışı devam ediyor. Son bir yılda yüzde 100’den fazla artan et ve peynir fiyatları yurttaşın sofrasını küçültürken üreticilerin aylardır yaptığı uyarıyı görmezden gelen hükümetten kalıcı bir çözüm yok. Aksine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Az bir şey kırmızı et fiyatlarında bir artış oldu. Kesime daha az hayvan gönderilince orada bir küçük sıkıntı oldu” dedi.
TÜSEDAD Başkanı,sorunun temelinde süt fiyatlarının yattığını söylüyor..
 Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) yönetimi geçen hafta ithalatla görevlendirilen Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek sorunları konuşmuştu. Görüşmeden sonra herhangi bir adım atılıp atılmadığını sorduğumuz TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, aylardır söyledikleri gibi sorunun temelinde süt fiyatlarının yattığını vurguladı.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD)
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD)Sencer Solakoğlu

Son 2 aydır yeniden zararına üretim yapılmaya başlandığını hatırlatan Solakoğlu şöyle konuştu: “Biz Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidiyoruz, muhatabın Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu söylüyorlar. Oraya gidiyoruz onlar da Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğunu söylüyor” dedi.

Et ithalatı ve et fiyatlarının bu yılki seyri hakkında önemli açıklamalar

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan
Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye Et Üreticileri Derneği (TÜSEDAD) yönetimi ile gerçekleştirdiği kritik toplantı yaklaşık iki saat sürerken toplantıda, et ithalatı ve et fiyatlarının bu yılki seyri hakkında önemli açıklamalarda bulunuldu.

Besicilerin sosyal medya etkisiyle hayvanlarını kesim fiyatları yükselecek beklentisiyle ellerinde tuttuğu ve bu durumun fiyatlar üzerinde kısır bir döngü oluşturduğu belirtildi. 2015 yılında başlayan kontrolsüz hayvan ithalatının yerli üreticiyi zarara uğrattığı ve kırsaldaki üretimin rekabet edememesi sonucu azaldığı ifade edildi.

ESK’nın ithalat lobilerine karşı mücadele verdiği ve yerli üretimi teşvik eden fiyatlandırma politikaları uyguladığı vurgulandı. Genel Müdür Kayhan, “İçeride maliyeti düşüremediğimiz için dışarıdan aldığımız hayvanın fiyatını iç piyasa bedeline yaklaştırmamız gerekiyor” dedi ve iç piyasa fiyatı arttığında ithal hayvan fiyatlarının da artırılacağını belirtti.

Mayıs sonuna kadar hedeflenen 600 bin baş hayvan

Brezilya ve Uruguay ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda önümüzdeki ay ithalatın ikinci etabının gerçekleşeceği ve Mayıs sonuna kadar hedeflenen 600 bin baş hayvanın 150 bininin teslim edilmiş olacağı açıklandı.

Süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol amacıyla baskılanmasının et krizine yol açtığı ve süt fiyatlarının maliyet artı refah payı olarak açıklanması gerektiği üzerinde duruldu. TÜSEDAD, maliyet hesaplarının her ay web sitesinde yayınlandığını ve hesapların vergi usul kanunu esaslarına uygun olduğunu belirtti.

Toplantı sonunda, üreticilerin çıkarlarına ters popülist siyasi hamlelerin yanlışlığına dikkat çekildi ve et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği öngörüldü. TÜSEDAD Yönetim Kurulu, şeffaf ve dürüst paylaşımları için ESK Genel Müdürü’ne teşekkürlerini iletti.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz