Tarımsal Arz Nedeniyle Gıda komitesi toplanıyor!

0
3538

Enflasyon nedenini çözmek için ”Gıda Komitesi” toplanıyor..!

Fiyat tedbirleri, tarımsal ürünler ve arz gündemde ele alınacak..

 Emtia fiyatına tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, arz güvenliği gibi önemli gündem maddeleriyle ”Gıda Komitesi” toplanıyor. 

Yapılacak toplantıda, “Emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik tedbirler, GIDA DA EKSİKLİĞİN GİDERİLMESİ için tarımsal üretimin artırılması, gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesine” ne yönelik önlemler görüşülecek.

Küresel ve yerel düzeyde enflasyonda görülen artışlar..

Geçtiğimiz gün Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında toplanmıştı. Gündem ile ilgili küresel ve yerel düzeyde enflasyonda görülen artışların ekonomiye etkileri değerlendirildiği ifade edilirken; enflasyon ve üzerindeki arz yönlü etkilerin de bir dizi toplantı sonrasında  Gıda Komitesi’nce değerlendirileceği ve alınacak kararların hemen uygulamaya konulacağı ifade ediliyor.

Hazine Bakanlığınca, yapılan detaylı risk analizleri kapsamında ülke geneline yönelik denetim planları hazırladığı ifade edilirken faaliyet alanları ile ciro büyüklükleri dikkate allanarak risk analiz sistemine göre belirlenen gıda sektöründe de mükelleflerin adreslerinde saha denetimi başladı.

Ürünleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri de sorgulanacak..

Piyasada gıda sektöründeki firmalardan depolama yapmayanlara, satışını yaptıkları ürünleri direk üreticiden alıp müşteriye teslim edip etmedikleri sorgulandığı ifade edilirken; KDV’si düşürülen ürünlere yönelik olarak düzenlenen satış faturası ya da fişlerinde bu düzenlemeye uyulup uyulmadığının kontrolünün sürdürüleceği ifade ediliyor.

Yeni sistemle üretim deseni verileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak…

Fiyatlardaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona etkisini azaltmak amacıyla anlık GIDA ürünlerinin takibini sağlayacak dijital bir sistem de devreye alınacak deniliyor.
Farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ürün takibini anlık olarak yapılmasını sağlayacak yeni sistemle üretim deseni verileri oluşturulacak, üretici korunacak, tüketici kollanacak.

Kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik olacak..

Gıda sektörünün üretim deseni verilerinin bu yolla  oluşturulacağı ifade edilen çalışmalar ile , tarım ürünlerinin üretim planlaması kolaylaşacak ve bu sistem sayesinde kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirler devreye alınabilecek. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret, vergi konularında tedbirler tespit edilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz