Tohumculuk Zirvesi Antalya’da düzenlendi..

0
60

 Tohumculuk Zirvesi Antalya’da düzenlendi..

Tohumculuk Zirvesi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen’in katılımıyla Antalya’da düzenlendi.

Antalya’da düzenlenen Türkiye Tohumculuk Zirvesi’nde konuşan Türkiye Tohumcular Birliği(TÜRKTOB)Başkanı Hacı Ömer Güler, aralarında tohumculukta dünya lideri ABD, dünya ikincisi Çin ve dünya üçüncüsü Fransa’nın da bulunduğu 132 ülkeye tohum ihraç ettiğimizi söyledi.
Antalya’da düzenlenen Türkiye Tohumculuk Zirvesi’nde konuşan Türkiye Tohumcular Birliği(TÜRKTOB)Başkanı Hacı Ömer Güler, aralarında tohumculukta dünya lideri ABD, dünya ikincisi Çin ve dünya üçüncüsü Fransa’nın da bulunduğu 132 ülkeye tohum ihraç ettiğimizi söyledi.

Antalya’da düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi’nin ikinci gününde, tohumculuk sektörünün geleceğine ilişkin konular masaya yatırıldı.

Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen zirve kapsamında yapılan “Tohumculukta Yeni Yüzyıl” başlıklı iki oturumda, sektör temsilcileri görüşlerini aktardı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Hasan Gezginç, oturumdaki konuşmasında, hububat tohumlarında piyasanın yüzde 20’sinde hakim olduklarını söyledi.

Piyasanın bu anlamda lideri olduklarına dikkati çeken Gezginç, “Ciddi bir kapasitemiz var. Tarımın gittiği yöne doğru, yeni iklim ve coğrafi şartlara uygun tohumların çiftçilere ulaştırılması için ciddi bir rol oynuyoruz.” dedi.

TİGEM’in açıkladığı fiyatların, sektörde referans kabul edildiğine işaret eden Gezginç, fiyat belirlerken sektörü ve çiftçiyi korumayı esas aldıklarını vurguladı.

Gezginç, sertifikalı tohum kullanımının verimi artırdığını belirterek, ülkede tamamen sertifikalı tohum kullanılmasını hedeflediklerini kaydetti.

– “Özel sektörümüzün AR-Ge tarafının güçlendirilmesi gerekiyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker ise AR-GE çalışmalarının değişen şartlara göre yapılması gerektiğinin altını çizerek, özellikle hastalıklara dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeterli olunmayan ürünlerin öne çekilerek planlama yapılması gerektiğini anlatan Türker, “Özel sektörümüzün AR-Ge tarafının güçlendirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da Türkiye’nin tohumculukta çok iyi bir noktaya geldiğini belirterek, kıraç alanlarda verimi yüksek çeşitlerin geliştirilmesinin önemli olduğunu anlattı.

Oturumlara Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Bülent Kahraman Çolakoğlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri TAREKS Genel Müdürü Bahadır Gül de katıldı.

Tohumculuk zirvesi toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, tohumculuk desteklerinin TÜRKTOB ve alt birlikler kanalıyla ödenmesi gerektiğini belirtti. Desteklerin zamanında açıklanmasını isteyen Güler, şunları kaydetti:

 Tohumculuk Zirvesi Antalya’da düzenlendi..“Geçtiğimiz yıl 1 milyon 400 bin tona yakın sertifikalı tohumluk, 137 milyon adet meyve fidanı, 2 milyon adet asma fidanı, 6 milyar adet sebze fidesi, 91 milyon adet çilek fidesi ve 2 milyar adet süs bitkisi ürettik.

Son 10 yılda sertifikalı tohum üretiminde %100, fidan üretiminde %300, fide üretiminde %95, süs bitkileri üretiminde son % 75 artıştan söz ediyoruz. Tohumculuk sektörü 2018 yılından itibaren dış ticaret fazlası veren, toplamda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 yılı sonu itibarıyla tohumda %137, tüm tohumculuk alanına baktığımızda yani fidan ve süs bitkilerini de eklediğimizde %173 olan bir sektör konumuna gelmiştir.

Bugün 121 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Bu ülkelerin içinde tohumculukta dünya lideri olan ABD, dünya ikincisi olan Çin, 3.sü olan Fransa da var. Tüm bunları nüfusu artan, pandemi ve savaşlarla boğuşan, değişen ticaret kurallarıyla yeniden dizayn edilen bir dünyada başardık.

 Tohumculuk Zirvesi Antalya’da düzenlendi..Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, zirvede yaptığı konuşmada tohumculuk sektörünün kendileri için baş tacı olduğunu belirterek,  şunları kaydetti:

“Bakanlık olarak tarımsal üretimimizin geleceğini korumak için, tohumculuk sektörümüze yönelik politikaları hep ön planda tutuyoruz. Son 21 yılda mevzuat çalışmaları başta olmak üzere, sektörün ulusal ve uluslararası kulvarlarda rekabet gücünü arttırmak için önemli çalışmalar yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Sektörün gelişimi ve entegrasyonunu sağlamak için önemli miktarda destek ve hibe verdik ve vermeye devam ediyoruz.

Bakanlık olarak sektöre; desteklerden hibelere, düşük faizli krediden yatırım projelerine kadar 10’dan fazla kalemde destek sağlıyoruz. Bu yaptığımız desteklemeler ve çalışmalar ile yurtiçinde tohumun yetersiz olduğu türlerde, tohum üretimini arttırdık. Verim ve kalite bakımından en gelişmiş standartları yakalamak için mesai harcadık.

 Tohumculuk Zirvesi Antalya’da düzenlendi..

GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN YOLU GÜÇLÜ TARIMSAL ÜRETİMDEN GEÇİYOR

Ülkemiz iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumdan hiç şüphesiz en çok etkilenecek sektörlerin başında da tarım sektörü gelmektedir. Bizde iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan ve yaşanacak olumsuz çevre koşullarında dahi yetiştirilmeye uygun ıslah programları yapıyoruz. Geliştirdiğimiz bu çeşitlerinde meyvesini aldık ve almaya da devam ediyoruz.”

Tohumculuk sektörünü Antalya’da bir araya getiren Türkiye Tohumculuk Zirvesi iki günlük yoğun programın ardından değerlendirme toplantısıyla sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz