14. ULUSLARARASI YEM KONGRESİ VE YEM SERGİSİ (TUYEM 14) 27-30 NİSAN 2023 TARİHLERİNDE KKTC’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
14. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi (TUYEM 14), 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Bafra- KKTC bölgesinde yer alan Limak Cyprus Deluxe Hotel ‘de, yaklaşık 750 kişilik katılımla gerçekleştirildi.
“Merkez Türkiye” teması ile Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirilen kongrede, son zamanlarda yaşanan uluslararası gelişmelerin ülkemizi ticaret ve lojistik anlamda daha da önemli bir üs haline getirdiği vurgulandı.
Türkiye Yem Sanayicileri Başkanı Sn. Murat Ülkü Karakuş ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sn. Durali Koçak’ın ilk günki açılış konuşmaları ile 14. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi (TUYEM 14 ) başlatılmış oldu.
İlk günkü açılış konuşmasında dünya yağlı tohum durumuna değinen Türkiye Yem Sanayicileri Başkanı Sn. Murat Ülkü Karakuş, karma yem ve üretiminde ton bazında kapasitelere dikkat çekerken;Türkiye ve dünya arpa fiyatlarını anlattı.
DİĞER KONULARDAKİ İNDİRİM İSTEKLERİ DE YETKİLİ MAKAMLARA AKTARILACAK..
Daha sonra yüzde yüz otuz olarak gündem işgal eden gümrük vergisinin olumsuzluklarına değinen M.Ülkü KARAKUŞ seçimlerden sonra özel sektör ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi için görüşmelerini sürdüreceklerini sözlerine ifade etti.
Yemde kdv’nin sıfırlanması konusuna da değinen KARAKUŞ,diğer konulardaki indirim isteklerini de yetkili makamlara aktaracaklarını söyledi.
Bu yıl TUYEM 14’ün ‘MERKEZ TÜRKİYE ”TEMA”SI’ ile gerçekleştirildiğine dikkat çeken TÜRKİYEM-BİR Başkanı Murat Ülkü Karakuş, ayrıca neler yapılmalı konu başlığıyla şu açıklamalarda bulundu:
TUYEM 14’ün MERKEZ TÜRKİYE ”TEMA”SI..
”Üreticiyi merkeze koyan tarım politikaları geliştirilmelidir. Tarımsal faaliyette bulunanların düzenli ve yeterli gelir elde etmeleri sağlanmalı, sosyal imkanları geliştirilmelidir.
Sulanabilir alanlar artırılmalı,yağlı tohum üretimi özendirilmelidir.Tarıma destekler zamanında açıklanmalı ve verilmelidir. Havza başlı destekleme etkinleştirilmelidir. Dünyada fiyatları+prim sistemi etkinleştirilmelidir. Arazi tapulaştırma faaliyetleri hızlandırılmalıdır. Sabit giderler ( elektrik,doğalgaz akaryakıt vb.) desteklenmelidir.”
Kesif ve kaba yem arzındaki yetersizlikler..
Murat Ülkü Karakuş ayrıca genel sorunlara da değinerek, ‘Sorunlardan olan kesif ve kaba yem arzındaki yetersizlik, iklim değişikliği ve kuraklık, tarımsal ürünlerin finansallaşması resesyon ve düşen gelir seviyeleri, kırmızı et ve kasaplık hayvan ithalatı ve devamında tarımsal desteklemelerin yeteli ve etkin olmaması ” gerektiğine vurgu yaptı.
İlk oturumda konuşmacı Ekonomist Sn. İsmet Gergerli oldu..
Kongre Programı 1. gün G.Umut Özdil moderatörlüğünde gerçekleştirilirken, ilk oturumda konuşmacı olan Ekonomist Sn. İsmet Gergerli, Dünya ve Türkiye ekonomisi,finansmana erişim, bankacılık sektörü ve KGF kredileri ve geleceğe yönelik beklentiler konusunda değerlendirmelerini paylaştı.
İlk oturum sonrasında,“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yem Sanayimiz ve Geleceği” konulu panel program çerçevesinde gerçekleştirildi.
TÜRKİYEMBİR Başkanı Sn. Karakuş’un Moderatörlüğünü yaptığı panelde, sektöre emek veren değerli panelistlerimiz Dr. Sait Koca (Beypiliç), Dr. Mehmet Ali Tanör (Optima Yem), Dr. Durali Koçak (Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü) ve Önder Matlı (Proyem), yem sektöründe kamu ve özel sektör alanında geçmişten günümüze deneyimlerini ve gelecek öngörülerini katılımcılara anlatımda bulunarak paylaştılar..
Prof.Dr. Nizamettin Şenköylü moderatör..
Kongrenin ikinci gününde (29 Nisan 2023) ise Prof.Dr. Nizamettin Şenköylü moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda, Prof. Dr. Nazan Koluman (Çukurova Üniversitesi) iklim değişikliğinin yem sektörü üzerine etkilerini ele alırken; Turgut Yeğenağa (Bunge) da ”dünya yem hammadde ticaretinde yeni fırsatlar ve lojistik” konusunda değerlendirmelerini paylaştılar..
Aynı gün Kongrenin son oturumu da moderatör olan Dr. İbrahim Çiftçi’nin yönetiminde gerçekleştirildi.
Atasancak Firmasından M.Enes Meşe’den protein açığı konusu..
Bu oturumun devamında ise M.Enes Meşe (Atasancak) ”dünya hayvansal protein açığı ve bu konudaki yeni yaklaşımlar”a ilişkin bir sunumda bulundu.
Bu oturumda sırasıyla Sn.Erdal Elmas (Banvit/BRF), Sn. Dejan Dragan Miladinovic (NMBU-Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi), Sn.Özgür Bülbül (Şenpiliç) ve Sn. Bahar Emre (Ticaret Bakanlığı)’nin sunumları ile gerçekleştirildi..
Banvit/BRF’den Sn. Erdal Elmas sunumunda ”yem hijyeni ve yem sektöründe Salmonella kontrolündeki gelişmeler” konusundan bahsederken; Sn. Miladinovic ise, ”yem üretim teknolojilerindeki önemli ayrıntılar” konusuna değinerek yem teknolojisindeki son gelişmelerden bahsettiği görüldü..
Oturumun devamında ise Sn. Şenpiliç ‘ten Özgür Bülbül ”yem fabrikası yönetimi ”ile ilgili önemli hususlara dikkat çekerken, ticaret bakanlığı temsilcisi Sn. Bahar Emre’nin ise, yem sektörü için önemli konulardan birisi olan” lisanslı depoculuk ve ELÜS konusunda” bilgiler paylaşımında bulundu.