600 bin ithal kesimlik sığır Haziran’a kaldı

0
36

EKONOMİ

600 bin adet ithal edilecekti..

Kesimlik sığırlar Haziran’a kaldı

Avrupa ve Güney Afrika’dan 600 bin besilik dana getirileceği kaydedilirken “ Ocak ayında bekliyorduk. Haziran ayında getirilecek’ denildi.

Ocak ayında yapılması beklenen satışlar Haziran’a kaldı.Et ve Süt Kurumu tarafından kırmızı et piyasasını dengeleme ve düzenlemek için, 600 bin ithal kesimlik sığır ülkeye getirilecekti.
Açıklamalara göre Avrupa ve Güney Afrika’dan 600 bin besilik dana getirileceği ifade ediliyordu.

Et fiyatlarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam fiyatların giderek yükselmesinin ardından kasapların kazancının da giderek düştüğünü ifade etmişti.Şalgam açıklamalarında, yükselişin önüne geçmek adına Et ve Süt Kurumu’nun yurt dışından getirilecek ithal canlı sığırların Haziran ayına kaldığını ifade etti.

Danalar, Fransa, Brezilya ve Uruguay’dan..

Şalgam “ Ocak ayında bekliyorduk. Haziran ayında getireceklerini açıkladılar. Buraya getirilen ve 299 kiloyu geçmeyecek hayvanlar en az 4-5 ay çiftçilerimiz tarafından beslenecek. 4 ay satmama şartı getirilecek. Genellikle Fransa, Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden Simental, Angus, Şarole ve Limuzin ırklarından olacak.

2 buçuk milyon civarında inek kesime gitti.

Kesecek dana bulamıyoruz. Ülkemizde şu an dana az. Yeterli olsa yurt dışından getirmeyiz. 2 buçuk milyon civarında inek kesime gitti. Ana olmayınca buzağı olmuyor. Buzağı olmayınca et olmuyor. Süt fiyatlarından köylü memnun değil. 13 liradan alıyorlar. Köylü 17-18 lira fiyat bekliyor. Sütten para kazanamayan üretici ineklerini kestiriyor ya da bu işi bırakıyor. Köyden şehre göç ediyor. En azından gideyim asgari ücrette çalışayım böyle bir riske girmeyeyim diyor. Biz insanlarımızı köyde kalmasını sağlarsak, para kazanabileceği rakamları getirebilirsek, köyde kalır. Et problemini de bu şekilde sağlamış olur. İnek yoksa süt, peynir ve diğer şeyler de olmaz.” d,ye konuşmuştu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz