Mera Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde yapılır..

0
5323

ARAŞTIRMA

Hangi Bölgelerde yapılır..

Mera Hayvancılığı Nedir ?

Ülkemizde mera hayvancılığı için en ideal bölgeler, Karadeniz ve Erzurum- Kars bölgeleridir. Bu bölgeler yoğun yağış alan bölgelerdir.


Ülkemiz, hayvansal üretimin yoğun olarak yapıldığı ülkelerden biridir. Hayvansal kaynaklı besin ürünlerinin elde edilmesinde besi ve mera hayvancılığının önemi büyüktür. Özellikle organik besin maddesi tüketimine yönelen insanlar, besi ve mera hayvancılığının önemini arttırmıştır.

Mera Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde yapılır..
Besi hayvancılığı, mera hayvancılığına göre daha çok iş gücü isteyen ve maliyeti olan bir üretim türüdür.

Ancak verim açısından besi hayvancılığı, mera hayvancılığından daha yüksektir. Besi hayvancılığının en ideal hali mera hayvancılığıdır ancak hayvanlara yem desteği verilir.

Bu yöntem maliyeti düşüren ve üreticiyi rahatlatan bir uygulama olabilir. Eğer besi hayvancılığı yapmak istiyorsanız ancak maliyeti bütçenize uygun değilse yem destekli mera hayvancılığını düşünebilirsiniz.

Çünkü organik yemler, besi hayvanlarının etinin ve sütünün kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle hayvanın iyi ve sağlıklı beslenmesi, hayvandan elde edilecek verimin yükselmesine de yardımcı olacaktır.


Öncelikle mera hayvancılığının yapılabilmesi için gerekli olan ilk nokta geniş ve yoğun otlaklardır. Bu nedenle yağış alan ve yıllık sıcaklık farkı çok olmayan bölgelerde mera hayvancılığı yapılabilir. Çünkü hayvanlar mera alanlarına salınır ve doğal yolla beslenmeleri sağlanır.

Bu açıdan bakıldığında mera hayvancılığının yapılabilmesi için, bölgenin iklim koşullarının uygun olması gerekir. Tüm sene boyunca meralardan beslenen hayvanlar için, arazinin sonbahar yağışlarıyla birlikte tekrar canlanması ve bahara çıkması gerekmektedir.Mera Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde yapılır..

Yağışın yoğun olduğu bölgelerde mera alanları, büyükbaş hayvanları yeterince doymalarını sağlar.


Meranın azaldığı ya da yetmemesi durumunda araziye müdahale etmeniz gerekebilir.

Çayırların daha hızlı ve yoğun çıkması için merayı gübreleyebilirsiniz. Ayrıca yabancı otlar, mera alanındaki verimi düşürebilir. Mera alanını yabancı otlardan temizleyin.

Mera için ayrılan arazinin tamamını hayvanlar için açmayın. Kademeli olarak açın ki tahribat olması durumunda elinizde bir alternatif her zaman olsun. Ayrıca susuzluğa dayanıklı tohumlar alarak üretimi devam ettirebilirsiniz. Merada bulunan otların belli bir olgunluğa geldikten sonra hayvanların otlatılması hem hayvanlar için hem de arazi için daha faydalıdır.


Ülkemizde mera hayvancılığı için en ideal bölgeler, Karadeniz ve Erzurum- Kars bölgeleridir. Bu bölgeler yoğun yağış alan bölgelerdir.
l

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz