“4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü”

0
3748

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Ödül, 2023 yılı teması “Büyük veya küçük, hepsini seviyorum.” olarak belirlenen “4 Ekim Hayvanları Koruma günü”nün Dünya üzerindeki tüm hayvanların yaşam hakkına sahip olduğunu hatırlamak ve kamuoyuna hatırlatmak için çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
VHO Başkanı Ercan Ödül, “Yaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin ikamesinde doğaya ve onun çeşitliliğine ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. İnsanoğlunun varlığı, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlıdır. Ancak insanlığın doğal kaynaklara yönelik talebi sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altındadır.” dedi.
“Bugün, yeryüzünde 7,9 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 10 milyar olacağı öngörülüyor. İnsan nüfusu çoğalıyor ama diğer canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve uzmanlar 1970’den beri biyolojik çeşitliliğin %28 azaldığını ortaya koyuyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor.”
“Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var: mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli.”
“Küçük yaşam alanlarına sıkıştırdığımız yaban hayvanlarından, sokağımızın bir köşesinde yaşayan kedi yavrusuna kadar tüm canlıların yaşam, beslenme, korunma, barınma haklarından bizler sorumluyuz. Hayvanların bizim için değil bizimle birlikte yaşadıkları bilinci” ne kadar yaygınlaşırsa hayvanların korunması ile ilgili o kadar çok yol almış olacağız. Bir toplumda hayvan refahı ne kadar yükselirse o toplumun refah düzeyi de o kadar yükselecektir. Bu sebeple hayvan hakları ve hayvanların korunması ile ilgili yapılan her çalışma, her kampanya ve her hareket bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar bir günde kısıtlı kalmamalı tüm yıla yayılıp toplumun konu ile ilgili farkındalığı artırılmalıdır. Biz Veteriner Hekimler olarak yılın 365 günü tüm bilgi ve deneyimlerimizi ortaya koyarak hayvan hakları ve bu hakların korunması için çalışmaya devam edeceğiz. Dileriz tüm insanlar aynı farkındalık ve sevgiyle, birlikte yaşadığımız bütün hayvanların haklarına saygılı olmayı öğrenir.” diye sözlerini noktaladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz