Ülkü Karakuş:”YEM FİYATLARINI YURT DIŞINDAKİ FAKTÖRLER ETKİLİYOR..’

0
8944

AGROTV’de konuşan Ülkü Karakuş:”YEM FİYATLARINI YURT DIŞINDAKİ FAKTÖRLER ETKİLİYOR..’

TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş Agro tv’de Katıldığı bir canlı yayındaki konuşmasında, gerek Ukrayna-Rusya savaşı, gerekse pandeminin devam eden etkileri nedeniyle yurtdışı piyasalarında yem hammaddeleri için manipülatif fiyat artışlarının yaşandığını söyledi. Bu durumun bir süre daha devam edeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Karakuş, mevcut şartların yem fiyatlarında artışı kaçınılmaz hâle getirdiğini sözlerinde ifade etti..

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Başkanı Ülkü Karakuş Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın ve Türkiye ve dünya genelindeki ekonomik şartların yem fiyatlarına etkilerinden bahsetti.

Geçtiğimiz günlerde Agro tv’de Katıldığı bir canlı yayında Rusya’nın başlattığı savaş nedeniyle yem ham madde fiyatlarında ve tedariğinde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken TÜRKİYEM-BİR Başkanı Karakuş, gerek yurt içi gerekse yurt dışında yaşanan gelişmeler nedeniyle yem fiyatlarının arttığını söyledi.

“Hammadde ticaretinde en önemli iki partnerimiz birbiriyle savaşıyor.” 

Rusya-Ukrayna savaşının ham madde fiyatlarına etkisini değerlendiren Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye açısından yaşanan durumun diğer ülkelerle kıyas edilemeyecek kadar etkili olduğunu söyledi. Ülkü Karakuş:''YEM FİYATLARINI YURT DIŞINDAKİ FAKTÖRLER ETKİLİYOR..'

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği  Ülkü Karakuş, devam eden savaş hakkında “Hammadde ticaretinde en önemli iki partnerimiz birbiriyle savaşıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Savaş başlamak üzereyken yapılan sınırlı savaş analizlerinin büyük ölçüde yanıldığını hatırlatan Karakuş, Rusya’nın çıkardığı savaşın piyasaları büyük ölçüde hazırlıksız yakalandığına dikkat çekti.

”Rusya ile Ukrayna’ya 1 satıyoruz, bu iki ülkeden 4 alıyoruz..”

Türkiye -Yem Bir Başkanı Karakuş, savaşın muhtemel etkilerini değerlendirirken, Türkiye’nin dış ticaret dengesinde Ukrayna ve Rusya’nın yeriyle ilgili bilgiler vererek durumu analiz etti. “Ukrayna’nın bizim ihracatımızdaki payı %1,2’dir. Rusya’nın payı %2,5’tir. İkisinin toplamı ihracatımızın %3,7’sidir. İthalatımızda ise Ukrayna’nın payı %1,7, Rusya’nın payı %10,6’dır. Toplam %12,3’lük kısmı bu iki ülkeden temin ediliyor. Bu demek oluyor ki Rusya ile Ukrayna’ya 1 satıyoruz, bu iki ülkeden 4 alıyoruz. Toplam 47 milyar dolarlık dış ticaret açığımızın yüzde 50’lik kısmı sadece bu iki ülkeye karşıdır. ” diye konuştu.

Ayrıca tarımın yerleşik hayatla beraber insanlık tarihine dâhil olduğunu kaydeden TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş, Ukrayna’da devam eden savaşın bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Karakuş konuşmasında “45 milyonluk Ukrayna’nın nüfusunun %25’lik kısmı yerinden oynadı. Yani Ukrayna’da yaklaşık 10 milyon kişi yer değiştirmiş oldu.” dedi. Ülkü Karakuş:''YEM FİYATLARINI YURT DIŞINDAKİ FAKTÖRLER ETKİLİYOR..'

TMO ve özel sektör lisanslı depolardaki stokların durumunu ne ?

Karakuş, AGRO TV’deki konuşmasında  yem hammadde üretiminde en önemli iki ülke arasındaki savaşın patlak vermesinin ardından TMO ve özel sektör lisanslı depolardaki stokların durumunu değerlendirdiklerini belirtti. Karakuş, hububatta stokların sezona kadar kendilerini götürecek kadar güçlü olduğunu ancak yağlı tohumda bir miktar açık bulunduğunu söyledi. Bu açığın da Arjantin, Paraguay, Uruguay, Arjantin ve ABD’den yapılacak ithalatla kapatılabileceğini, bu şekilde yapılan stok değerlendirmesinin ardından ülke olarak riskin düşük düzeyde olduğunu dile getirdi. Karakuş, bu riskin üretimin teşvik edilmesiyle azaltılması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş:”Dünya ile paralel olarak fiyatlarda artış var.”

Ülkü Karakuş, Agro TV’de yayınlanan programda ayrıca,  piyasadaki hızlı değişiklikler nedeniyle yoğun bir şekilde tartışılan et ve süt fiyatları konusunda da sektörden somut bilgiler verdi.

Pandeminin başında 1300 lira olan mısırın güncel fiyatının 5200 lira olduğunu söyleyen  Ülkü Karakuş, sürecin başında 1370 liradan satılan arpanın 5000 lira düzeyine yükseldiğini konuşmasında aktardı ve “Yakın zamana kadar 1000 liraya alınan kepeğin fiyatı bir ara 4800 liraya kadar çıktı. Şimdi 4000 lira düzeylerine indi. Dünya ile paralel olarak fiyatlarda artış var.” diye konuştu..

”Yaşanan artışları biz de yem fiyatlarına yansıtıyoruz.”

Karma yem fiyatlarında beklentinin ötesine geçen artışlardan şikâyetçi olduğunu kabul eden M.Ülkü Karakuş, yem sektörü tarafından hammadde fiyat artışları nedeniyle de  bu zamların yaşanmasını kaçınılmaz oldunu ifade etti..Bu açıdan bakıldığında stok yapılmasına bağlı olarak yaşanan fiyat artışının  ‘manipülatif’ olduğu değerlendirmesinde bulunan TÜRKİYEM -BİR Başkanı KARAKUŞ, diğer yandan ülkelerin gıda güvenliklerini sağlamak açısından böyle hamleler almasının normal olduğunu İFADE ETTİ..

Yurt içindeki enerji ve lojistik maliyetlerinin de 2-3 katına çıktığını da  dile getiren KARAKUŞ  buna ham maddede yaşanan artış da dahil olunca“Bu nedenle yaşanan artışları biz de yem fiyatlarına yansıtıyoruz.” diye açıklamalarda bulundu.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş AYRICA “Yakın zamana kadar 200-230 dolara alınan buğdayda fiyat 500 dolara çıktı. 175 dolara aldığınız arpa, 300 doların üzerine çıktı. Dünyada da bir enflasyon var. Dünyada da yem fiyatları artıyor. Bu bütün dünya için sürdürülebilir değildir.” diye konuştu..

Ülkü Karakuş, uluslararası piyasalarla ilgili şartları değerlendirdiği programda, önemli tahıl üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Rusya’nın ihracata gümrük vergisi koymasının etkisi ile  hem Ukrayna’nın hem de Rusya’nın geçen sene hedefledikleri yağlı tohum ve hububat ihracatından hedefinin yüzde 30 oranın altında kaldığını sözlerinde ekledi..

TÜRKİYEM-BİR Başkanı, 27 milyon ton karma yemle Türkiye’nin Avrupa lideri olduğunu kaydetti.

Sene başı 1 Ocak’tan bu yana yem ham maddelerinde ortalama maliyet artışının yüzde 51 olarak hesaplandığını söyleyen TÜRKİYEM-BİR Başkanı KARAKUŞ, maliyet kalemlerindeki değişikliğin sebebi olan faktörleri de döviz kuru (%22),  enerji, lojistik şeklinde sıraladı..

KARAKUŞ, 2021 yılı karma yem üretim rakamlarının açıklanması ile , Türkiye’nin 27 milyon ton karma yemle Avrupa lideri olduğunu sözlerinde ifade etti..

“Bu sene tarıma ayrılan desteklerin erkene alınması lazım.”

Olağanüstü şartların yaşandığı bu seneye mahsus üreten ve üretme potansiyeli olan herkesin özel bir şekilde üretime yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini konuşmasında anlatan M. Ülkü Karakuş,  devlete düşen görevin de  tarımsal desteklemelerle ilgili olduğunu söyledi. Tarım desteklerinin 2022 yılında ‘marketleri değil üreticiyi merkeze koymak suretiyle’ ve ‘amacına uygun’ bir şekilde yapılmasının önemli olduğuna SÖZLERİNDE YER VEREN karakuş, bahse konu edilen 27-29 milyar TL’nin ihtiyaclara göre yetersiz olduğunu da söyledi..

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş sözlerinde ayrıca “Bu sene tarıma ayrılan desteklerin erkene alınması lazım. Ve hububat fiyatlarının üreticinin zarar etmeyeceği bir düzeyde mümkünse mayıs ayı başında açıklanması gerekir. TMO mısır ve arpadan ziyade buğday tedarik etmesi daha hayatidir.” açıklamasına yer verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz