Veteriner Hekimler 13 madde de çözümü açıkladı.
Denetimsiz üretim ve satışların önüne geçilmeli. Sahiplenmek isteyenler eğitime tabi tutulmalı. Barınakların standartları belirlenmeli. Doğal dengenin zarar görmemesi için sokakların tamamen boşaltılması asla düşünülmemeli…
Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, biriken mesleki sorunları ve son günlerde tartışma konusu olan sahipsiz hayvanlar ve köpek saldırılarına ilişkin sorunları konuşmak üzere Seçimsiz Olağanüstü Genel Kurul yaptı. Bu kapsamda 56 il ve Bölge Odası Başkanları ve delegelerle Ankara Bilkent Kongre Otelde bir araya gelerek son zamanlara meydana gelen ısırma ve ölümlerin önlenmesi konusunda tartışılan çözüm önerilerine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi adına açıklamayı yapan Genel Başkan Prof. Dr. Murat Arslan çözüm önerilerini daha önce sunduklarını ancak kendilerine kulak verilmediğini belirterek, sorunun büyümesinin en önemli nedenin yetki karmaşası olduğunun altını çizdi.
Prof. Arslan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
1. 40 bin veteriner hekimin meslek örgütü olan TVHB yapılan hazırlık çalışmalarına dahil edilmelidir.
2. Mevcut durumda çözüm için düşünülen “büyük barınaklarda hayvanların toplanması projesi” ilgili yasa maddesi gereği mümkün değildir. Bu konuda bir adım atılacaksa; bu barınakların standartları belirlenmeli, uzmanlardan görüş alınmalı. Ancak bu projede sadece toplumla uyumda sorun yaşayan hayvanlar değerlendirilmelidir. Doğal dengenin zarar görmemesi için sokakların tamamen boşaltılması asla düşünülmemelidir.
3. Sokağa terklerin önlenmesi için hangi yaşta olursa olsun sahipli hayvanlara mikroçip uygulanarak kayıt altına alınması için gerekli kanun değişikliği derhal yapılmalıdır.
4. Denetimsiz üretim ve satışların önüne geçilmelidir. Üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.
5. Yaklaşık hayvan sayısı belirlenmeli ve tüm çalışmalar bu sayılara göre planlanmalıdır. Dün basında yer alan ve sahipsiz hayvan sayısı olarak bildirilen 2 milyon 800 bin sayısının hangi yöntemle belirlendiğini bizler bilmiyoruz.
6. Tüm il ve ilçelerde veteriner işleri müdürlüğü kurulması zorunlu hale getirilmelidir. Yine İller idaresi yönetici atama yönetmeliklerine bu müdürlükler için atanacak kriterlerde veteriner hekim olma zorunluluğu getirilmelidir.
7. Bütçesi yetersiz olan belediyelerin ve geçici bakımevi veya barınak yapım giderleri, ilgili bakanlık tarafından karşılanmalıdır.
8. Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır.
9. Geçici Bakımevi kapasitesini karşılar sayıda Veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır. Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır.
CİDDİ YAPTIRIMLAR GETİRİLMELİ
10. Bakımevlerinden hayvan sahiplenmek isteyenler ve petshoplardan hayvan satın alanlar, hayvan refahı ve sağlığı konusunda bir eğitime tabi tutulmalıdır. Hayvan sahiplenme şartları düzenlenmelidir. Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.
11. Ayrıca, sahiplendirme özendirilmeli, devlet bu konuda da destek vermelidir. Bireysel sahiplenmemin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi özendirilmelidir.
12. Başta bu konuda önemli tecrübesi olan yerel yönetimler olmak üzere, fakülteler ve sayısı 8 bin civarında olan serbest veteriner hekimler kısırlaştırma çalışmalarında görev almalılar.
13. Yukarda saydığımız sorunlar ve veteriner hekimlerin sorunlarının çözülebilmesi için Meclis’te tartışılması gerekir. Öyle bir noktaya geldik ki sorunlarımızı çözmek için kendi partimizi kurma fikri bile mesleki camiamızda tartışılmaya başlanmıştır.