YU-Pi’li Yılların Hanri Benazus’undan,
Modern Türk Tavukçuluğuna uzanan YOL .!
Türk tavukçuluk tarihinin başlangıç yıllarındaki önemli devlerinden biri olan YUPİ’nin sahibi Hanri Benazus hayatını kaybetti. Hanri Benazus 1960’lı yıllarda YUPİ Piliç’le tavukçuluk sektörüne adım atmıştı..
YUPİ deyince, Mudurnu Tavukçuluk’un ikinci kuşak temsilcisi Uğur Türesin‘in bir zamanlar kendisiyle gerçekleştirilen bir söyleşisi aklıma geldi.
Uğur Türesin bu söyleşide ”Tavukçuluk 1952 yılında başlıyor ! 1967 yılında da Türkiye’de ilk et ırkı çıkıyor..Yumurta tavukçuluğunu babam (Tevfik Türesin) Mudurnu’da yaptı. YUPİ de (Hanri Benazus) İzmir’de, kasaplık et tavukçuluğu başlıyor.1967 yılında Türkiye’de ilk defa YUPİ et ırkı civciv satıyor. Babam (Tevfik Türesin), İzmir’den arabasıyla civciv alıp Mudurnu’ya getiriyor. Mudurnu’da, kendi bahçesindeki kümeste civcivleri besliyor, ” diye anlatarak adeta MODERN TÜRK TAVUKÇULUĞUNUN zorlu temellerine güzel bir örnekleme ile gelişim süreci tarihine değerli bir katkıda bulunuyor.
Uğur Türesin yine bugünün tavukçuluk modellemesine başlangıç olan tarihlerde ”Rahmetli dedem, babam Tevfik TÜRESİN‘i 1952 yılında Halkalı Ziraat Mektebi’ne gönderiyor. Orada uygulamalı tavukçuluk öğreniyor. Memuriyetten daha iyi para kazanınca arkadaşlarına tavsiye ediyor. 3-5 arkadaşını örgütlüyor, eğitimini veriyor. Sözleşmeli Mudurnu üretim modelini geliştiriyor. Her türlü tedarik ve pazar sorununu çözüyor. Bu da tavukçuluk camiasında Mudurnu modeli diye geçiyor.
Çiftçinin pazar sorununu ve tedariklerini çözüyor. Babam (Tevfik Türesin), ilk olarak üreticilere civciv ve yem verdi. Bakım ve sağlık hizmetleri eğitimi verdi.
Bu aşamaya gelmeden önceki 80’li yıllarda dünya ekonomisinin hapşırması bizi nezle etmişti. (O yıllarda), 80 sonrası kurulan kurullardan biri olan Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulu hayvancılık sektörü için üreticinin ödediği yem vergisinin bir bölümünü geri vererek olayı biraz yumuşatıyordu.
Sonra ne olduysa oldu (!) bir gecede bu işten vazgeçti. O gecenin sabahında YUPİ ve bir çok hayvan yetiştiricisi battı.”diye söyleşisinde anlatıyor.
İşte o dönem sonrası, yinede sürekli yatırım yapan ve büyüyen dev bir sektör haline gelen tavukçuluk sektörü, birçok ÜNLÜ marka firma yaratırken; sektörün başlangıcını borçlu olduğu YUPİ ve MUDURNU gibi birçok firması da sektörün zorlu yollarında kaybolanlardan oldular.
Hanri Benazus‘u kaybettiğimiz şu günlerde kendisini saygıyla anarken; eski emekleyen sektör günlerinden Modern Türk Tavukçuluk sektörüne geçişi sağlayan ve bugünlere katkısı olan herkese gıyaplarında teşekkür etmiş olmak için kim varsa saygıyla selamlıyoruz
REMZİ CİĞERLİ