Hayvan Refahı, Bir Toplumun Vicdanıdır.

0
10961

Hayvan Refahı, Bir Toplumun Vicdanıdır…

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi, ancak ”Hayvanlar gereksiz yere nakledilemez” yönetmeliği de diyebileceğimiz bu düzenlemeye geçiş süreci de 31 Aralık 2024 olarak güncellendi.
Söz konusu bu yönetmelikteki düzenlemelerle hedeflenen ana amacın bir çok nedeni var ama; öncelikli olarak hayvanların nakilleri sırasında refahının ve sağlığının korunması en büyük neden olarak izah ediliyor.
Yönetmeliğin kabulü ile yayımlanan ve yürürlüğe giren ”HAYVANLARIN NAKİLLERİ SIRASINDA REFAHI VE KORUNMASI YÖNETMELİĞİ” Madde 1 ‘de  ”Bu Yönetmeliğin amacı, canlı omurgalı hayvanların yurt içindeki nakilleri sırasında korunmalarını ve hayvan refahı kurallarına uyulmasını güvence altına almak ve bu kapsamda yapılacak olan resmî kontrollerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.” şeklinde olduğu görülüyor.
Hayvan nakillerinin düzenlenmesine çok önemli bir yaptırım getirecek olan bu yönetmelik; profesyonel hayvancılık sektör temsilcileri için de büyük bir değer ve sorumluluk ifade ediyor.
Düşünebiliyor musunuz? Normal şartlarda yetiştirici tarafından uygulanması öncelikli olması gereken taşıma tedbirleri artık kanun ile yerine getirilmesi sağlanacak.
 
Bakıldığında, nakli sağlanacak hayvanın ayrılış yeri, bakıcı durumu, hayvanın yola çıkış noktası, hayvanı dinlendirme ya da aktarma yerleri, GPS sistemleri ile takip edilebilmesi, hayvanın kendisinin genel durumu, hayvanın refahının taşınması sırasındaki durumu, hayvanın taşındığı ekipman-deniz-hava ve kara araçlarının taşıma koşulları, konteynerlerin uygunluğu, hayvanları kontrol sistemleri istasyonları uygunluğu, hayvanları taşıyacak nakil araçları ve nakliye koşullarının uygunluğu, nakliyeci ve organizatörlerin genel durumu, Resmî veteriner hekimin koşulları , Ro-ro gemisi ve sınır kontrol noktası uygunlukları , hayvanın yolculuğu ve varış yeri gibi  bir çok detaylandırma yönetmelik tanımında yer alıyor.
 
Tüm bunları yönetmelikte okuduğumda ‘‘Ne kadar değerli ve detaylı bir yönetmelik!” dedim.
 
Desenize, 2024 yılı sonrasında devrim gibi bir uygulamayla her türlü hayvan için planlanan yolculuğa uygun durumda olmayan hiçbir hayvan artık nakile zorlanamayacak.
Artık hayvanlar gereksiz yere yaralanmadan, acı çekmeden uygun taşınma koşulları oluşmadan yasa güvencesinde nakil edilebilecekler.
 
Hayvanlarınızın refahı için bu yönetmeliği baştan sona okuyup, 31 Aralık 2024 gününü beklemeden; bu başarılı detaylı yönetmeliği hazırlayanlara da ‘‘BRAVO” diyerek ilk uygulayıcılarından olabilmeniz sizleri mutlaka mutlu edecektir…
Çünkü, hayvanlarınız artık daha mutlu olacak…
 
REMZİ CİĞERLİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz